10 Tips voor onkruidbestrijding op bestrating
- Veeg elke week je verharding, het liefst met een stevige, harde borstel. Net als je je huis met regelmaat stofzuigt, kun je er ook aan wennen je stoep te vegen. Als je dat doet, kan zaad zich moeilijk vestigen.
- Met een mesje of ander gereedschap kun je het onkruid tussen de voegen uitpeuteren. Er zijn ook handige schrepels op een stok. Doe dit bij voorkeur bij nat weer. Dat gaat veel makkelijker dan bij lange droogte.
- Je kunt de verharding borstelen. Dat kan met een staalborstel op een stok, maar er zijn ook elektrische borstelmachines of opzetstukken voor de bosmaaier in de handel, maar ook. Met borstelen verwijder je het bovenste deel van de plant, niet de wortel.
- Je kunt onkruid ook wegbrander met een onkruidbrander. Ook hierbij brand je het bovenste deel van de plant weg.
- Onkruid tussen je bestrating verbrand ook door er gewoon kokend water op te gooien. Hiermee dringt de verbranding door tot in de wortels en ben je de hele plant kwijt.
- Je kunt ook het kooknat van aardappels gebruiken. Het zetmeel dat in dat water zit heeft een verdelgende werking (dus gooi het nooit in de border!).
- Scherp zand kan mos verwijderen: strooi het over de bemoste tegels, laat het even liggen zodat de nattigheid er in kan trekken en veeg het er daarna met een harde bezem af (is een pittig klusje).
- Denk bij een nieuwe tuin aan smallere paden, waar dat kan. Hoe meer bestrating, hoe meer onkruid als een probleem wordt ervaren. Het is namelijk duidelijker zichtbaar.
- Beplanting toepassen in de verharding levert een mooi beeld op en zorgt voor minder onkruidbeleving. In brede voegen kan tijm en slaapkamergeluk goed groeien. Nauwe voegen zijn veel lastiger onkruidvrij te houden.
- Azijn en zout worden ook wel eens als mogelijke middelen genoemd, maar dat is niet aan te raden: azijnzuur is schadelijk voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag je producten met azijn niet gebruiken in de buurt van planten in bloei. Bovendien overleven goed ontwikkelde eenjarige en meerjarige planten vlotjes één behandeling met azijn. Je moet het dan ook regelmatig gebruiken om onkruid weg te krijgen. Waarom geen zout? Als je regelmatig zout gebruikt, dan krijg je een verzilting van de bodem. Gevolg: alleen zoutminnende planten overleven en het aantal plantensoorten daalt. Zout zorgt trouwens voor een fysiologisch droog milieu, ook al is er geen sprake van werkelijke droogte. Het stapelt op in de bodem, waardoor je een vorm van bodemvervuiling.